T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİNOP / TÜRKELİ - Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Okulun Kalbi Kütüphaneler (Ekim Ayı)

Okulun Kalbi Kütüphaneler 

"Okulun Kalbi Kütüphaneler Projesi"  ve  okul içi yürütülen HER KİTAP BİR DÜNYADIR projesi ile eş güdümlü çalışmalar yürütülmektedir.Okulumuzda bu projeler ışığında her gün bir saat, kitap okuma saati olarak ayrılmış olup her hafta söz konusu saatler değişiklik göstermekte ve projenin zaman çizelgesiyle uyumlu çalışmalar yapılmaktadır. Ekim ayı boyunca yapılan okumaların öğrencilerin birbiriyle paylaşmasına olanak sağlanmış, Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde, okunan kitapların tanıtım ve sunumları yapılmıştır. Öğrenciler hem kendi aralarında hem de öğretmenleriyle kitap tartışmaları neticesinde öğrencilerin eleştirel okuma yönlerinin geliştiği gözlemlenmiştir.

Proje Eylem Planı Kapsamında; 

  1. Okul Proje Koordinasyon Kurulu kurulmuştur.
  2. Öğretmenlere yönelik proje tanıtımı yapılmıştır.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Türk Dili ve Edebiyatı öğretim programlarında alan becerileri tüm beceri alanlarının, okuryazarlıkların, eğilimlerin ve değerlerin temel bileşeni olarak ele alınmıştır. Türkçe alan becerileri; anlama ve anlatma çerçevesinde dinleme/izleme, okuma, yazma ve konuşma becerileri olarak ifade edilmektedir. Anlama ve anlatma bütünleşik nitelik taşıyan dil becerileri oldukları için kişi iletişim ortamının bileşenlerine uygun olarak dilsel iletişim etkinliğini yönetme, anlam ve içerik oluşturma, üretilen anlamı çözümleme ve kural uygulama işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Türk Dili ve Edebiyatı öğretim programlarında sistem düşüncesinin öğrencilere kazandırılmasına yönelik belirlenen okuryazarlık becerilerinin süreç bileşenlerinin öğrenme-öğretme sürecinde yapılan etkinliklerle bütünleştirilerek kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle program kapsamında belirlenen öğrenme çıktılarına yönelik sınıf içinde ve dışında yapılacak olan tüm etkinliklerde uygun yerlere okuryazarlık süreç bileşenleri nüfuz ettirilerek okuryazarlık becerilerinin kazandırılması hedeflenmektedir.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Türk Dili ve Edebiyatı öğretim programlarında yer alan okuryazarlık becerilerine ait süreç bileşenleri üç düzeyde öğrencilere kazandırılmak üzere kurgulanmıştır. Bu üç düzey; okuryazarlık türünde geçen temel bilgi, terim, kavram ve olguları tanımlama, anlama, bunların farkında olma ve duyarlılık göstermeye yönelik farkındalık düzeyi; öğrencilerin bu bilgi, terim, kavram ve olgulara yönelik bütüncül ilişkiyi fark etmelerine yönelik işlevsellik düzeyi ve edinilen bilgilere yönelik öğrencilerin eyleme geçeceği eylemsellik düzeyidir.

Okul kütüphanelerin etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, konu uzmanları tarafından öğrenci ve ebeveyn eğitimleri verilmesi, sanat, bilim, doğa, spor alanlarında çeşitli atölyeler düzenlenmesi, öğrencilerin ilgi duyduğu konularda uzman söyleşileri yapılması, katılımcılara “deneyim odaklı” öğrenme fırsatı sunulan çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmesi, yeni nesil gençlerin toplumsal farkındalık düzeylerini artıran sosyal sorumluluk kampanyaları düzenlenmesi vb. yoluyla öğrencilerin okuyarak ve okuryazarlığı özümseyerek keyifli anılar biriktirmesi, okuma alışkanlığı kazandırılması Okulun Kalbi Kütüphaneler Projesi’nin hedeflerindendir.

08-11-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.11.2024 - Güncelleme: 08.11.2024 17:43 - Görüntülenme: 55
  Beğen | 1  kişi beğendi